U trendu

Pobjeda: Ambasade preko Abazovića sprečile Krivokapića?

PODGORICA – Dva predstavnika ambasada uticajnih zapadnih zemalja i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović upozorili su u četvrtak veče premijera Zdravka Krivokapića da bi bila velika politička greška ako potpiše Temeljni ugovor sa SPC jer bi taj čin, osim potencijalnog pada Vlade, značio i destabilizaciju prilika u državi, saznaje Pobjeda.

Više izvora podgoričkog lista reklo je da je Abazović u četvrtak popodne, oko 17.30, pozvao Krivokapića da bi mu saopštio da, osim ličnog protivljenja da, prema njegovoj oceni, na ponižavajući način i prepad bez analiza teksta ugovora, bude potpisan takav dokument, preneo i upozoravajuću poruku dve vrlo uticajne zapadne ambasade.

Izvori Pobjede su naveli da je Abazović saopštio Krivokapiću da odlaskom u Beograd preuzima veliki rizik i da ne može da garantuje dalji opstanak Vlade.

List navodi da je Krivokapić ozbiljno shvatio poruku zapadnih partnera i prvo odgodio let vladinog aviona za Beograd koji je bio planiran za 18 sati. Ali, usledili su alarmantni pozivi iz Beograda i pod pritiskom episkopa Joanikija, crnogorski premijer se ipak odlučio da ode i oko 21 sat se pojavio u središtu Beogradske patrijaršije da bi tamo saopštio da predlaže potpisivanje ugovora za 30. oktobar, što je patrijarh Porfirije odbio, tvrdi Pobjeda.

List navodi da nije poznato da li je Krivokapić o nameri da potpiše ugovor obavestio Vladu Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.