U trendu

Pobjeda: CG zabranjuje prodaju nekretnina Rusima rezidentima?

PODGORICA – Crna Gora će se odmah pridružiti novom paketu sankcija Evropske unije Rusiji koji će se odnositi na prekid poslovanja u sektoru nekretnina s ruskim državljanima, saznaje Pobjeda iz diplomatskih izvora napominjući da su u Crnoj Gori Rusi vlasnici ili suvlasnici 19.000 nekretnina i skoro četiri miliona kvadrata zemljišta.

Najveći deo tih nekretnina, 98 odsto, je u primorskim opštinama, a najviše u Budvi i Baru, navodi podgorički list.

Prema pisanju Blumberga, čiji su novinari imali uvid u dokument Evropske komisije, zabrana poslovanja u sektoru nekretnina se neće odnositi na Ruse koji imaju državljanstvo ili prebivalište, odnosno dozvolu boravka u članicama Evropske unije i Švajcarske.

Zakonskim predlogom Evropske komisije zaustaviće se imovinski poslovi s ruskim građanima, rezidentima i subjektima tako što će biti zabranjena prodaja ili prenos, direktno, ili indirektno „vlasničkih prava na nepokretnoj imovini koja se nalazi na teritoriji Unije ili udelima u kompanijama i investicionim fondovima koji su izloženi nekretninama u ruskom vlasništvu“.

Nije poznato kolika je ukupna vrednost ruskih nekretnina u Crnoj Gori, niti da li je povezana s oligarsima bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kojima se, u skladu sa sankcijama EU, SAD i Ujedinjenog kraljevstva, zbog invazije na Ukrajinu, zamrzava imovina.

Samo u prvih devet meseci 2021, ruski državljani su investirali skoro 13 miliona evra u nekretnine na Crnogorskom primorju, pokazuju podaci Centralne banke.

Kako su najveće ruske banke izbačene iz SWIFT programa, čime je onemogućeno plaćanje sa ruskih računa i na njih, skoro četvrtina Rusa koja je planirala da prodaje svoju nekretninu u Crnoj Gori je odustala, jer su imali problem gde da prime taj novac i kako s njim da raspolažu, tvrde vlasnici agencija za prodaju nekretnina u izjavama za „Pobjedu“.

Umesto da prodaju, Rusi sada kupuju nekretnine u Crnoj Gori, navodi list prenoseći i da deo tzv. srednje klase napušta Rusiju pod sankcijama i deo njih je zainteresovan da se naseli trajno ili privremeno u Crnoj Gori.

Uslov za odobravanje boravka, po Zakonu o strancima, je zaposlenje ili vlasništvo nad nekretninom u Crnoj Gori, što im omogućava i otvaranje bankovnih računa u crnogorskim bankama.

Bogati Rusi uglavnom imaju nekretnine na luksuznim stambenim kompleksima poput Porto Montenegra, Zavale, Portonovog ili Luštice beja. Rusi su bili i glavni korisnici ekonomskog državljanstva, ukoliko su uložili 250.000 evra u nekretninu na severu, odnosno 450.000 evra na Primorju.

Od kraja 2020. do sredine februara ove godine, kad im je izglasano nepoverenje, vlada Zdravka Krivokapića je dodelila ukupno 315 počasnih državljanstava, od kojih 291 ekonomsko. Među vlasnicima tog dokumenta je 190 Rusa.

Nije poznato da li među njima ima osoba koje su na crnoj listi EU, SAD i Ujedinjenog kraljevstva.

Od javnosti poznatijih Rusa, nekretnine u Crnoj Gori imaju biznismeni Oleg Deripaska i Andrej Malevski, te moskovski tužilac Denis Popov, piše „Pobjeda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar