Pobjeda: I Crna Gora traži od Rusije da oslobodi Navaljnog

PODGORICA – Crna Gora je potpisnica zajedničke izjave Saveta za ljudska prava, kojom se poziva Ruska Federacija na trenutno i bezuslovno puštanje Alekseja Navaljnog i svih osoba nezakonito ili samovoljno lišenih slobode, prenosi portal RTCG pisanje Pobjede.

U izjavi, koju je potpisalo još 45 zemalja, izražava se zabrinutost zbog pogoršanja stanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Ruskoj Federaciji

„Hapšenje Navaljnog i naknadno izricanje kazne zasnivalo se na prethodnoj presudi koju je Evropski sud za ljudska prava proglasio proizvoljnom i očigledno nerazumnom. To se dogodilo u kontekstu pokušaja da se otruje ovaj ruski državljanin, a da taj događaj još uvek nije pravilno istražen i verodostojno objašnjen“, navedeno je u izjavi koja je potpisana u okviru 46. sednice Saveta za ljudska prava.
Zemlje potpisnice su zabrinute i zbog velikog broja proizvoljnih hapšenja demonstranata koji su izrazili podršku Navaljnom u mnogim ruskim gradovima.

RTCG navodi da se na spisku država potpisnica nalaze i Severna Makedonija, Albanija, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.