U trendu

Pobunjenici iz Čada: Bombardovan nam je štab

NDŽAMENA – Čadski pobunjenici saopštili su danas da je njihov komandni centar bombardovan u sredu uveče, u pokušaju da se ubije njihov vođa, u vreme kada nacija odaje poštu ubijenom predsedniku Idrisu Debiju, koji je stradao na liniji fronta u ponedeljak.

Pobunjenici su ovog meseca prošli kroz pustinju iz njihovih baza u Libiji prema Ndžameni i kažu da su na 200 do 300 kilometara od glavnog grada Čada, preneo je Rojters.

Oni su pozvali na privremeni prekid vatre u petak, pošto će danas biti sahranjen bivši predsednik Debi.

Sahrani će prisustvovati predsednik Francsuke Emanuel Makron, predsednik Gvineje Alfa Konte i nekoliko lidera afričkih država.

Pobunjenička grupa Front za promenu i saglasnost u Čadu (FACT), koju su formirali vojni disidenti 2016. godine, optužili su francuske vazdušne snage da su pomagale u bombardovanju njihovog štaba tako što su nadgledale akciju iz vazduha.

„Naš štab je bombardovan po naređenju vojne hunte uz pomoć stranih agencija prisutnih u našoj zemlji, u pokušaju da se ubije lider Mahmad Mahadi“, naveo je FACT u saopštenju.

Grupa nije navela gde se nalazi komandni centar, niti je davala podatke o stradalima ili o šteti, a Rojters nije mogao da dobije potvrdu o napadu od drugih izvora.

Debi, koji je vladao 30 godina, bio je saveznik Zapada u borbi protiv islamskih milatanata u regionu, a poginuo je kada je izborna komisija saopštila da je osvojio šesti mandat.

Francuska vojska je danas rekla da nije izvela nikakve vojne udare ove nedelje u Čadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.