Počasni konzul Hravatske u Barseloni pod istragom

BARSELONA – Počasni konzul Hrvatske u Barseloni pod istragom je katalonske policije zbog mogućeg pranja novca za lokalnu grupu kriminalaca, potvrdio je izvor iz katalonske autonomne policije.

Konzul Žuli Barsena San Hose osumnjičen je da primao novac od prodaje droge, a zatim ga ulagao u nekretnine i skupe automobile, čume je za kriminalnu grupu prikrivao trag nezakonito stečenog novca.

Pod istragom su i počasni konzuli Albanije i Malija, Hoze Marija Kalmet Iglesias i Hoze Luis Lopez Fernandez, koji su osumnjičeni su za ista krivična dela, piše Jutarnji list.

Katalonska autonomna policija objavila je 18. septembra prošle godine da je uhapsila „četiri člana poznatog porodičnog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom“.

Dalja istraga otkrila je da je policija imala poslovnu vezu s konzulima.

„Postoje tri počasna konzula u Barseloni pod istragom“, navela je katalonska policija u saopštenju koje je poslato medijima.
Policijski izvor rekao je da je hrvatski konzul Žuli Barsena San Hose pod istragom, dok je diplomat rekao da će Hrvatska tražiti njegovo povlačenje zbog „štete ugledu Hrvatske“.

Barsena San Hose je preduzetnik i na položaju počasnog hrvatskog konzula od maja 2002. godine, još od vremena predsednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana.
Katalonska policija kaže da je otvorila istragu 2017. godine nakon što je uhapsila muškarca povezanog sa porodičnim klanom koji je osnovao prodaju luksuznih automobila u Barseloni.

Reč je o romskom klanu Jodorovič, poreklom iz Rumunije i Mađarske, koji je živeo tamo oko 80 godina, prenose listovi El Periodiko de Katalunja i El Pais, dodajući da je klan dobro poznat policiji zbog drugih krivičnih dela vezanih za drogu i oružje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.