U trendu

Počela operacija usmerena na rusku kriminalnu imovinu

HAG – Evropol je danas saopštio da je, zajedno s državama članicama EU, kao i sa organizacijama Evrodžust i Fronteks, pokrenuo operaciju „Oskar” za podršku finansijskim istragama država Evrospke unije koje ciljaju imovinu stečenu na kriminalan način, a nalazi se u vlasništvu lica sankcionisanih u vezi s ruskim napadom na Ukrajinu.

Kako se navodi, operacija „Oskar” podržavaće i krivične istrage država članica u vezi sa zaobilaženjem trgovinskih i ekonomskih sankcija EU, a slicna je operaciji „Sentinel”, koja se bavi prevarama u odnosu na EU fondove za oporavak od korona virusa.

Dodaje se da će operacija, koju je pokrenuo Evropski centar za finansijski i ekonomski kriminal Evropola, trajati najmanje godinu dana i uključiće niz odvojenih istraga.

„U okviru operacije Oskar Evropol će olakšati razmenu informacija i obaveštajnih podataka među partnerima, a pružiće i operativnu podršku u brojnim finansijskim istragama koje ciljaju na imovinu i zaobilaženje ekonomskih sankcija EU u vezi sa vojnom agresijom Rusije na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju Evropola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar