U trendu

Počela proslava 770 godina manastira Morača

KOLAŠIN – Svečanom duhovnom akademijom u Domu kulture u Kolašinu počela je dvodnevna proslava jubileja – 770 godina od osnivanja manastira Morača, koju organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Uprava manastira Morača.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije podsetio je na sinoćnjoj svečanosti da su srpski patrijarsi, skoro bez izuzetka, posećivali, štitili i pomagali moračku lavru i da je u njoj bilo više sabora srpskih arhijereja, kao i da je Morača bila saborno mesto i stecište najpoznatijih srpskih umetnika 17. i 18. veka.

On je istakao da je Morača duhovna mati vrsnih arhijereja iz istorije Srpske pravoslavne crkve, među kojima su i mitropolit Amfilohije i patrijarh Gavrilo Dožić, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Prema rečima mitropolita, osim bogate duhovne i kulturne, Morača ima i epsku, junačku povesnicu, u kojoj se ističu igumani, vojvode i junaci koji su bili zatočnici slobode i verni sledbenici Karađorđa i Svetog Petra Cetinjskog.

Prazničnu besedu je izgovorio akademik Miro Vuksanović, koji je naglasio da je Morača mesto gde su srpski patrijarsi birani i sazivani veliki sabori narodnih vođa i da se u njoj budila prosvećenost.

Akademiji u Kolašinu, pored mnogobrojnih vernika, prisustvovali su predstavnici državnih i opštinskih vlasti i političkih partija.

Centralni događaj obeležavanja 770. godišnjice manastira Morača biće održan danas, kada će u toj drevnoj nemanjićkoj svetinji svetu arhijerejsku liturgiju sa sveštenstvom služiti mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, sa početkom u 9 časova.

Potom će u porti manastira biti upriličen bogat kulturno-umjetnički program.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar