U trendu

Počele kineske vojne vežbe kod obala Tajvana

PEKING – Narodnooslobodilačka armija Kine (PLA) započela je vojne operacije kod obala Tajvana, javila je Centralna televizija Kine, pozivajući se na zvaničnog predstavnika istočne zone borbene komande trupa Ši Jia.

„Uveče, 2. avgusta, Istočna borbena komanda kineske narodnooslobodilačke vojske započela je seriju zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru severno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvan“, navodi se u izveštaju kineske televizije, prenela je agencija RIA Novosti.

PLA je ranije saopštila da će večeras vršiti vežbe konvencionalnim raketnim naoružanjem, a meta će biti postavljena istočno od Tajvana.

Testovi će, kako je najavila PLA, biti obavljeni u sklopu većih vojnih vežbi koje će uključiti zajednički rad kineske vojske na moru i u vazduhu, kao i gađanje iz dalekometne artiljerije u Tajvanskom moreuzu, preneo je Sputnjik.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo dolazak predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi na Tajvan, navodeći da je njena poseta pretnja po regionalni mir i stabilnost.

„Uprkos snažnom protivljenju i ozbiljnim posledicama, Nensi Pelosi je posetila kineski region Tajvan. Ovo je ozbiljno kršenje principa „jedna Kina“. Poseta ima ozbiljan uticaj na političke odnose Kina-SAD i predstavlja ozbiljno mešanje u kineski suverenitet i teritorijalni integritet“, navodi se u saopštenju objavljenom ranije danas na sajtu MSP Kine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.