U trendu

Počeli izbori u Španiji, najneizvesniji u nekoliko decenija

MADRID – U Španiji su u devet časova otvorena birališta na parlamentarnim izborima, najpolarizovanijim u poslednjih nekoliko decenija, uz neizvesnost ko će biti pobednik i verovatnoću povratka krajnje desnice u poslanične klupe.

Pravo glasa ima skoro 37 miliona državljana Španije, koji će birati 350 poslanika Kongresa.

Birališta će biti zatvorena u 20 časova, a prvi rezultati se očekuju nekoliko časova kasnije.

Ankete iz poslednje nedelje predizborne kampanje ukazivale su da oko trećina potencijalnih birača još nije odlučila za koga će glasati.

Prema procenama, navode agencije, ni jedna stranka neće dobiti dovoljno poslaničkih mesta za samostalno formiranje vlade, a u trci su, uz tradicionalne stranke levog i desnog centra – Špansku socijalističku radničku partiju (PSOE) i Narodnu partiju (PP), levo orijentisana partija Podemos, kao i stranka centra Građani i desno usmereni Vox.

Anketa objavljena u „Paisu“ ukazala je da najveću podršku imaju socijalisti premijera Pedra Sančesa, koji bi mogli da dobiju nešto manje od 30 odsto glasova, čime bi imali najveće šanse da predvode koalicionu vladu.

Posebno nepredvidljiv je rezultat desne stranke Vox, koja je početkom godine ostvarila neočekivani, istorijski visoki rezultat na regionalnim izborima u južnoj pokrajini Andaluziji.

Ankete ukazuju da bi ovi protivnici nezavisnosti Katalonije i velikog priliva migranata, koja sebe ne smatra krajnjom desnicom već samo desnicom, mogli da budu prvi predstavnici tog političkog spektra koja će ući u parlament nakon skoro četiri decenije.

Osim 350 poslanika u parlamentu, Španci biraju i 208 članova Senata, gornjeg doma, u kome su predstavljene pokrajine, i kojim od 2011. godine dominira konzervativna Narodna stranka (PP).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar