U trendu

Počelo suđenje Felicienu Kabugi za genocid u Ruandi

HAG – Pred sudom u Hagu počelo je danas suđenje poslednjem osumnjičenom za genocid u Ruandi biznismenu Felicienu Kabugi, preneo je Rojters.

Kabuga je nekadašnji vlasnik radio stanice u Ruandi, optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti zbog navodne uloge u masakru oko 800.000 ljudi, među kojima su uglavnom bili Tutsi, a odlučio je da bojkotuje suđenje.

„Veće je shvatilo da je gospodin Kabuga dobro, ali je odlučio da ne prisustvuje saslušanju ni lično, a ni putem video linka“, rekao je sudija Jan Bonomi.

Tužioci Kabugi stavljaju na teret odgovornost za genocid i za zločine protiv čovečnosti i navode da je Kabuga kontrolisao radio stanicu koja je emitovala poruke mržnje u kojima su se Tutsiji opisivali kao bubašvabe i da je pozivao na njihovo ubijanje.

Optužen je i za deljenje mačeta oružanim grupama i za njihovo finansiranje.

„Kabuga u podršci genocidu nije morao da koristi pušku ili mačetu. Umesto toga, on je neposredne izvršioce snabdevao oružjem na veliko i omogućio obuku koja je pripremala Interahamve (paravojna formacija pod kontrolom Huta) da koriste oružje“, rekao je tužilac UN-a Rašid S. Rašid tokom iznošenja optužnice.

Dodao je da Kabuga nije morao sam da uzme ni mikrofon da bi pozvao na ubistva Tutsija, već je osnovao radio stanicu koja je „emitovala genocidnu propagandu širom Ruande“.

Tužioci su rekli da optužbe za genocid obuhvataju silovanja i seksualne napade, kao i ubistva.

Dodali su da su Huti podsticani u emisijama koje je emitovala radio stanica pod Kabuginom kontrolom da „okuse“ žene Tutsija.

Glavni tužilac sudskog Mehanizma u Hagu Serž Bramerc rekao je Rojtersu da će suđenje zadovoljiti međunarodnu pravdu.

„Čak i ako je za to potrebno više od 20 godina, pravda i dalje može biti zadovoljena i ostvarena“, rekao je on.

Kabuga, koji se skrivao od organa gonjenja duže od dve decenije, uhapšen je maja 2020. godine u Parizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar