Počelo zasedanje Kongresa SAD na kojem će biti potvrdjena pobeda Bajdena

Zajedničko zasedanje oba doma Kongresa SAD na kojem treba da bude potvrdjena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima počelo je u Vašingtonu.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi mogla da bude osporena pobeda Bajdena nad odlazećim predsednikom, republikancem Donaldom Trampom, koji i dalje osporava rezultat izbora.

Na zajedničkom zasedanju biće objavljivani glasovi takozvanih elektora po saveznim državama.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Glasovi elektora po saveznim državama zvanično će biti objavljivani tek danas na zajedničkom zasedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat se razilaze.

Dva doma odmah nastavljaju odvojena zasedanja. Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom sledi glasanje.

Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Tramp je danas nastavio da vrši pritisak na potpredsednika SAD Majka Pensa, koji po funkciji predsedava Senatu i današnjem zajedničkom zasedanju oba doma, da vrati saveznim državama glasove njihovih elektora na ponovno potvrdjivanje.

Prema Ustavu SAD i poslovniku Kongresa, Pens nema takvo ovlašćenje, a o prigovorima na glasove elektora mogu da odlučuju jedino članovi dva doma.

Ako Bajden bude imao najmanje 270 elektorskih glasova posle objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija, i očekivanih prigovora, njegova pobeda će biti i zvanično potvrdjena.

Bajden treba da stupi na dužnost predsednika 20. januara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.