U trendu

Početak suđenja Tačiju i ostalima ipak 1. marta

HAG – Sudija Specijalizovanih veća Kosova je tokom današnje statusne konferencije rekao da početak suđenja bivšim liderima tzv. OVK Hašimu Tačiju Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju ipak ostaje zakazan za 1.mart.

Ranije tokom konferencije odbrana je zatražila od suda da se suđenje odloži za najmanje dve nedelje, uz obrazložnje da im je potrebno više vremena da se pripreme za pocetak suđenja, odnosno jer im je ostalo još 16 svedoka da ispitaju.

Sudija je, međutim, na kraju današnje konferencije rekao da su spremni da suđenje počne 1. marta.

On je naložio odbrani i tužilaštvu da dostave dokaze i ostale spise, dok je tužilaštvu naložio da dostavi spisak prvih 12 svedoka

Specijalizovano tužilaštvo je danas navelo da će im biti potrebno šest sati za uvodnu reč, dok su branioci optuženih rekli da će svoje uvodne reči izložiti nakon tužilaštva.

Sudija je zatražio da se razmotri mogućnost smanjenja broja svedoka, dodajući da se očekuje da će se saslušati do 600 sati svedočenja godišnje.

Iz Tužilaštva su istakli da neće svi svedoci koji se nalaze na spisku biti pozvani da svedoče, te da će gledati da se smanji broj sati svedočenja, ali da je predviđeno da ispitivanje svedoka traje ukupno 700 sati godišnje.

Sudu je, inače, dostavljen spisak od 323 svedoka.

Tužilac je rekao da je njima prioritet da se obezbeđivanje dokaza uradi na tradicionalan način, dodajući da su fokusirani na saslušanje svih svedoka u ovom slučaju i na borbu protiv klime zastrašivanja svedoka koja je trenutno na Kosovu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za šta im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivicna dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.
Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, a koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bile protiv OVK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar