U trendu

Počinje gradnja prve žičare na Jadranu Kotor-Lovćen

PODGORICA – U susret današnjem obeležavanju Dana državnosti Crne Gore, položen je kamen temeljac prve primorsko-planinske žičare na Jadranu na trasi Kotor-Lovćen.

Žičaru gradi konzorcijum Leitner – Novi Volvox, a početak radova na žičari ozvaničili su, polaganjem kamena temeljca, premijer Crne Gore Dritan Abazović, gradonačelnik Prestonice Nikola Đurašković, predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i Martin Leitner u ime konzorcijuma Leitner – Novi Volvox.

Ideja o projektu žičare Kotor-Lovćen pojavljuje se već duži niz godina da bi sada bila konkretizovana, piše portal podgoričkog Dana.

U blizini planirane žičare, početkom XX veka austrougarska imperija imala je svoju žičaru sa tri rute.

Gradnja najsavremenije, jedinstvene turističke žičare koja će omogućiti prevoz putnika i ostvariti pozitivan ekonomski efekat na celu regiju.

Inostrani i domaći gosti imaće jedinstven pogled na zaliv, brz ekološki prevoz od Kotora do Lovćena, a biće im dostupno i mnoštvo sadržaja i restorana kojima će biti obogaćen celi kompleks. Izgradnjom žičare izbeći će se značajno korišćenje starog puta preko Njeguša što će doprineti i njegovom boljem očuvanju ali i smanjenju zagađenja usled manje količine štetnih gasova koje emituju automobili.

Investicija će imati pozitivan uticaj i na lokalne proizvođače hrane i pića, ne samo iz opština Kotor i Cetinje, već i one sa cele teritorije Crne Gore.

Planirana trasa žičare počinje od lokaliteta Dub, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor, u neposrednoj blizini ulaza u drumski tunel koji povezuje Kotor sa Tivtom. Trasa vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen. Lokacija terminala Dub nalazi se unutar Grbaljskog polja, 200 metara od puta Budva – Tivat i 500 metara od aerodroma Tivat.

Lokacija terminala Kuk nalazi se na visoravni Kuk na planini Lovćen, na 1.348metara nadmorske visine. Visinska razlika između polazne i krajnje stanice biće 1316 metara. Žičara će biti duga oko 3.900 metara.

Projektovani kapacitet je na nivou od 1200 putnika po satu a očekivani broj putnika tokom prve godine njenog rada biće 400.000 ljudi. Žičaru će opsluživati 40 gondola. Vreme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk biće nepunih 11 minuta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.