U trendu

Počinje iranska nova godina, Hamnei najavio proizvodni skok

TEHERAN – Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je danas da će nova godina, koja po iranskom kalendaru počinje danas, biti godina „proizvodnje, podrške i uklanjanja barijera“ u govoru koji je prenošen uživo.

„Postoji dobra osnova za proizvodni skok“, rekao je Hamnei, dodajući da vlada treba da se oslobodi svih zakonskih prepreka za proizvodnju i rast, prenosi Rojters.

Hamnei je poručio da je nova 1400. godina „važna i osetljiva“ zbog predstojećih predsedničkih izbora u junu i dodao da će na junskim izborima verovatno biti izabran mladi predsednik.

U odvojenoj poruci, predsednik Hasan Rohani rekao je da se nada da će u novoj godini bite okončane sankcije koje je bivši predsednik SAD uveo nakon napuštanja iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015. godine. Rohaniju, koji se smatra pragmatičarom, zabranjeno je kandidovanje za treći mandat, a spisak kandidata tek treba da bude finaliziran, navodi Rojters.

Novrauz, ili „Novi dan“ na persijskom je drevna proslava i najvažniji datum u iranskom kalendaru, koji počinje na prolećnu ravnodnevnicu, kada sunce prelazi ekvator, a dan i noć su jednake dužine. Takođe se slavi u Avganistanu, kurdskim regionima Iraka, Turske i Sirije, kao i širom centralne Azije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.