U trendu

Počinje sedmica štrajkovca

RIM – U Italiji danas počinje nedelja štrajkova, zbog sve većeg broja otkaza.

Za danas je najavljen protest zaposlenih u gradskom saobraćaju u Firenci i Pratu, a sutra će demonstrirati 150 radnika fabrike iz Monce, koje su vlasnici kolektivno otpustili i to im saopštili putem mejla.

Protesti su zakazani i u drugim firmama gde su vlasnici, u par dana, otpustili 1.500 radnika nakon što je 1 jula prestala da važi zabrana otpuštanja uvedena zbog pandemije kovida19.

Povodom „kolektivnog otpuštanja“, ministar za ekonomski razvoj Đankarlo Đorđeti je izjavio „da je nedopustivo ovo ponašanje kao na divljem zapadu“, misleći na kolektivna otuštanja.

Ministar je potvrdio da vlada razmatra mere kako bi ubuduće sprećila „kolektivna otuštanja“ bez valjanog razloga, koje praktikuju i firme koje su, zbog ekonomske krize, dobile financijsku pomoć od vlade.

U međuvremenu moćni sindikati metalsko-mehaničarskih radnika najavili su „podizanje nivoa“ protesta, pa će za početak svi iz kategorije štrajkovati dva sata dnevno do kraja meseca.

Ako ova mera ne promeni situaciju, sindikati najavljuju pooštravanje protesta.

Predstavnici sinidkata apeluju na vladu i vlasnike preduzeća da pre otupštanja radnika razmotre druge mere kao što je smanjenje radnog dana, korištenje „socijalnih amortizera“ i solidarni ugovori.

Proteste za ovu sedmicu najavljuju i zaposleni u fabrici „Whirpul“ u Napulju, kao i zaposleni u železari Ilva iz Taranta na jugu Italije.

Radnici železare tvrde da nisu dobili nikakve odgovore na svoje zahteve koje su postavili vladi prilikom razgovora sa ministrom za ekonomski razvoja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.