U trendu

Podignuta optužnica protiv osam osoba zbog ubistva načelnika Bašića

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba koje se terete za organizovani kriminal povezan sa više teških krivičnih dela počinjenih u periodu od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubistvo načelnika krim-policije Prijedor Radenka Bašića.

U okviru predmeta „Dalibor Railić i drugi“ obuhvaćeni su dokazi iz „Skaj“ i „Anom“ aplikacija, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su Dalibor Railić, Aleksandar Miljatović, Igor Repajić, Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković i Goran Gvozden.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili drogu kokain i marihuana u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u BiH, kao i inostranstvu.

Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih dela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražiće se oduzimanje celokupne nezakonito stečene imovine.

Railić, Miljatović i Repajić terete se da su, nakon što je Railić organizovao grupu ljudi sa ciljem ubistva načelnika Bašića, a radi sprečavanja istraga za kriminal i krijumčarenje droga, pristupili organizovanij grupi u okviru koje je Miljatović 21. marta ove godine počinio teško ubistvo Bašića upotrebom vatrenog oružja na javnom mestu u ranim jutarnjim časovima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika teško narušilo bezbednosnu u Prijedoru i celoj BiH, ističu u Tužilaštvu.

Optužene terete za krivična dela organizovani kriminal, neovlašćen promet droga, pranje novca i teško ubistvo, kao krivično delo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 76 svedoka, četiri stručna veštaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz „Skaj“ i „Anom“ aplikacija, dobijeni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i sveta.

Optužnica će tokom dana biti prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar