U trendu

Podignuta optužnica za finansiranje terorizma

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sene Hamzabegović (61) kojom se tereti da je u više navrata uplatila oko 230.000 KM za finansiranje terorističkih aktivnosti i delovanje državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Hamzabegovićeva se tereti da je od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka iako je znala da se bore na strani „Islamske države“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da je optužena slala novac Muradifu Hamzabegoviću, za kojeg je znala da sa drugim državljanima BiH učestvuje u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti.

Ona je novac, u različitim apoenima, u više navrata uplaćivala ili lično odnosila na područje Sirije, gde ga je predavala Muradifu Hamzabegoviću, koji je prema prikupljenim dokazima, novac koristio za davanje plata licima koja učestvuju u terorističkim aktivnostima, kupovinu oružja i druge svrhe.

Optužena Sena Hamzabegović rođena je u Tuzli i ima državljanstvo i BiH i Švajcarske i nalazi se u pritvoru.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u saopštenju, preneli su banjalučki mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.