U trendu

Podneta žalba na Putinov ukaz o državnoj tajni

Grupa pravnika, zaštitnika ljudskih prava i novinara podnela je danas žalbu Vrhovnom sudu Rusije na ukaz predsednika Vladimira Putina kojim se podaci o gubicima ruske vojske u specijalnim operacijama u mirnodopsko vreme proglašavaju državnom tajnom.

Oni smatraju da je ukaz nezakonit i da je njegov cilj da se sakriju gubici ruske armije u operacijama u Ukrajini.

Putin je krajem maja izmenio Ukaz predsednika Rusije od 1995. godine, a podnosioci žalbe su promene ocenili kao nezakonite i povezane sa situacijom u Ukrajini.

„Mi smatramo da predsednik nema prava da ograničava tu kategoriju informacije, jer je to izvan njegovih ovlašćenja. Pristup informaciji se može ograničiti samo federalnim zakonom, a ne podzakonskim aktom, kakav je ukaz“, izjavio je jedan od podnosioca žalbe, advokat i predsednik fonda „Sloboda informaciji“, Ivan Pavlov.

Pavlov je rekao da su među podnosiocima žalbe novinari Timur Olijevski i Arkadij Babčenko, izveštači iz Ukrajine, kao i poslanik Lav Šlosberg, koji je ranije izveštavao o poginulim ruskim padobrancima u Ukrajini.

Dnevnik Vedomosti piše da podnosioci žalbe smatraju da ukaz krši pravo građana na traženje i objavljivanje informacija. Šlosberg smatra da je ukaz bio potpisan zbog događaja u Ukrajini.

„Ne može biti tajnih gubitaka armije u mirnodopsko vreme, javnost treba da zna čime plaća za operacije oružanih snaga, jer ih finansira kroz poreze, a prošle godine je ispalo da je novac građana Rusije direktno išao na ubistva ljudi“, rekao je on listu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ranije demantovao da je potpisivanje ukaza povezano sa događajima u Ukrajini. Naveo je da je reč o usavršavanju zakonodavstva u oblasti državne tajne i da takav režim državne tajne najviše odgovara državnim interesima.

Ukaz je oštro kritikovao i Međunarodni komitet za zaštitu novinara. „Savršeno je jasno da ukaz ima za cilj da ućutka novinare, koji se bore protiv ruske propagandne mašinerije, i koji sprovode sopstvena istraživanja o mogućim pogibijama ruskih vojnika tokom ukrajinskog konflikta, u kojem, po izjavama Rusije, oni ne učestvuju“, naveo je Komitet.

Zaštitnici ljudskih parava u Rusiji pozvali su Putina da prestane da „pravi dimne zavese“, i da omogući medijima da se bave svojim poslom, kako bi informisali ljude u Rusiji, Ukrajini i celom svetu o realnim događajima u regionu“.

Oni su predsednički ukaz povezivali i sa izveštajem „Putin. Rat“, koji je pripremio ubijeni opozicioni političar Boris Njemcov, a objavile ga njegove partijske kolege. U tom izveštaju se govori o učešću ruskih snaga u borbama u Ukrajini i o žrtvama.

Opoziciona partija Jabloko ocenila je da je ukazom Putin faktički potvrdio da Oružane snage Rusije „bez objave rata tajno učestvuju u borbama na teritoriji strane države i imaju žrtve“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.