U trendu

Podoljak: U Ukrajini treba da postoji samo jedna kanonska crkva

KIJEV – Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihailo Podoljak izjavio je danas u intervjuu za portal 24tv.ue da u Ukrajini treba da postoji samo jedna ukrajinska kanonska pravoslavna crkva.

„Jedinstvena šansa, kada je sve moglo da se reši veoma brzo i bezbolno, bila je tokom prvih tri do šest meseci rata. Tada je bilo moguće jednostavno fizički očistiti mnogo proruskih orijentisanih, danas je to malo teže“, izjavio je Podoljak, prenose RIA Novosti.

„Malo teže“ ne znači i „nemoguće“, dodao je on, rekavši da ovo pitanje treba rešiti pravnim putem.

Podoljak je uporedio kanonsku Ukrajinsku pravoslovnu crkvu (UPC) Moskovske patrijaršije sa „gnojnom ranom koji treba hirurški zatvoriti“ i optužio ovu crkvu za eskalaciju i nespremnost da se uključi u dijalog.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksij Danilov rekao je danas da monasi UPC treba da budu iseljeni iz Kijevsko-pečerske lavre, ali da protiv njih neće primeniti silu.

Iguman Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel (Lebed) iz UPC, rekao je da bi juriš na manastir mogao da počne večeras.

Ministarstvo kulture Ukrajine obavestilo je UPC o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vrema, a monasima je naređeno da napuste Kijevsko-pečersku lavru 29. marta, podseća ruska agencija.
Monasi UPC su odbili da napuste ovaj manastir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.