U trendu

Podrška predlogu zakona o podržavanju francuskih vrednosti

PARIZ – Francuska vlada odlučila je danas da nastavi sa procedurom donošenja zakona za koji kaže da će suzbiti prakse koje se kose sa vrednostima Francuske, poput prisilnih brakova i testova nevinosti, mada protivnici navode da bi to moglo da dovede do otuđenja pojedinih muslimana.

Francuski premijer Žan Kasteks rekao je novinarima da će zakon dati vlastima oruđe za „borbu protiv političkih i ideoloških pitanja koja se kose sa našim vrednostima…i suverenitetom i ponekad predstavljaju krivična dela“, preneo je Rojters.

Vlada je formalno danas podržala predloženi zakon, omogućavajući mu da ode do donjeg doma parlamenta, gde vlada i njeni saveznici kontrolišu većinu mesta.

Francuski zvaničnici kažu da više nije dovoljno da policija deluje protiv nasilja i da postoji potreba za sankcionisanjem ponašanja za koje kažu da nije izričito krivično, ali je u neskladu sa vrednostima francuske države.

Predloženi zakon uključuje oštrije mere protiv branilaca nasilnih akata na internetu, donose rizik od proterivanja stranih državljana sa više žena i proverava svakoga ko školuje svoje dete van redovnih škola.

Zvaničnici negiraju da su na meti predloga ovog zakona islam ili muslimani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.