U trendu

Podržana Deklaracija iz Tirane za pomoć turizmu na ZB

SARAJEVO – Ministri i predstavnici vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana podržali su danas Deklaraciju iz Tirane za pomoć oporavku i rastu održivog turizma u regionu.

Deklaracija je podržana na regionalnoj konferenciji na visokom nivou u Tirani, kojom je obeležen završetak projekta Saveta za regionalnu saradnju (RČ) za razvoj i promociju turizma, koji je finansirala Evropska unija.

Deklaracija predviđa da se turizam pozicionira kao ključni strateški sektor za regionalni ekonomski oporavak i održivi razvoj, da se koordinišeponovno otvaranje i nastavak rada lanca snabdevanja industrije turizma i putovanja, omogućava bezbedno i nesmetano putovanje čime se podstiče oporavak i rast ekonomija Zapadnog Balkana.

Takođe, ovim dokumentom se predviđa i primena usklađenih zdravstvenih i higijenskih protokola i podstaklo poverenje putnika, koordinacija promocije i informisanja kako bi se izgradilo poverenje u region kao odgovornu, pouzdanu i održivu destinaciju.

Zamenica šefa Odeljenja za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Alešandra Vižer rekla je da Evropska unija smatra Zapadni Balkan povlašćenim partnerom.

„Turizam je pre pandemije činio 15 odsto ukupnog BDP-a u regionu i regionalna saradnja ima potencijal da bude neprocenjiv podstrek oporavku regiona. Kroz regionalnu saradnju možemo da doprinesemo oporavku sektora turizma i oporavku ekonomije, tako da to zaista bude najbolji primer puta ka evropskoj integraciji regiona“, rekla je Vižer.

Generalna sekretarka RČ Meljinda Bregu izjavila je da turizam može da bude snažan pokretač ekonomskog oporavka i da doprinese unapređenju socio-ekonomskih uslova naših građana.

Prema njenim rečima, zadatak je da se ojača turizam u regionu tako da se postignu visoke stope rasta u pogledu i povećanja prihoda za lokalne zajednice.

„Da bi se taj rast i ostvario moramo osigurati da su svi aspekti lanca snabdevanja turizma u regionu u potpunosti operativni i da zaista možemo ostvariti ono što i obećamo prilikom reklamiranja Zapadnog Balkana kao turističkog regiona sačinjenog od velikog broja destinacija“, rekla je Bregu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.