U trendu

Poginulo 20 civila u bombardovanju u Jemenu

Najmanje 20 civila je poginulo u vazdušnim udarima arapske koalicije na kvart u zapadnom jemenskom gradu Hodeidi koji je pod kontrolom šiitskih Huti pobunjenika, rekao je danas državni zvaničnik.

Bombardovanje je izvršeno sinoć na kvart Suk al Hunod, nekoliko sati pošto su Huti u tom gradu proslavljali drugu godinu od zauzimanja glavnog grada Jemena, Sane.

Taj kvart je „verovatno greškom pogodjen“ rekao je neimenovani zvaničnik vlade jemeskog predsednika Abd Rabo Mansura Hadija, koga podržava Saudijska Arabija.

Zvaničnik je rekao i da su avioni arapske koalicije predvodjene Saudijskom Arabijom gadjali i  predsedničku rezidenciju u gradu Hodeidi, na Crvenom moru.

Novinska agencija Saba, koju kontrolišu pobunjenici, navela je da je izvršen niz vazdušnih napada na Hodeidu i dodala da ima poginulih i ranjenih civila ali nije navela njihov broj.

Direktor jedne od bolnica u gradu, koja je primila žrtve bombardovanja saopštio je da je reč o 12 mrtvih i 30 ranjenih.

Od kada je u Jemenu počela intervencija arapske koalicije pod vodjstvom Saudijske Arabije, marta 2015, organizacije za odbranu ljudskih prava ćesto optužuju koaliciju za „greške“ i odgovornost za stradanje civila.

Arapska koalicija je intervenisala u Jemenu da podrži snage predsednika Hadija, a pobunjenici Huti su optuženi da imaju veze s Iranom.

Huti su krenuli od svog uporišta Saade na severu i zauzeli glavni grad Sanu 21. septembra 2014, odakle su napredovali u više oblasti u zemlji.

Snage koje podržavaju predsednika Hadija uglavnom su sada grupisane na jugu i nastoje da povrate severne oblasti zemlje.

Prema navodima Ujedinjenih nacija u jemenskom sukobu poginulo je više od 6.600 ljudi, medju kojima su oko polovina civili.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.