Pogubne posledice atomskih eksperimenata FR na Pacifiku

PARIZ – Francuska je konstantno umanjivala poguban uticaj svojih nuklearnih testova u Francuskoj Polineziji 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, pokazuje najnovije istraživanje na osnovu kojeg bi više od 100.000 ljudi moglo da zatraži odštetu.

Od 1966. do 1996. godine Francuska je na atolima Mururoa i Fangataufa u Francuskoj Polineziji izvela 193 nuklearna testa, uključujući 41 test u atmosferi 1974. godine, zbog čega su lokalni žitelji i francuski vojnici bili izloženi visokom nivou radijacije.

Analizirajući podatke iz dokumenata francuskog ministarstva odbrane na 2.000 strana sa kojeg je nedavno skinuta oznaka poverljivosti, kao i mape, fotografije i druge zapise, ali i svedočenja ljudi, istraživači su rekonstruisali tri ključna nuklearna testa i razmere njihove radijacije.

Utvrđeno je da su testovi izvedeni 1966. 1971. i 1974. godine bili mnogo veći nego što je zvanično priznato, piše Gardijan.

„Država se mnogo trudila da ukloni toksično nasleđe ovih testova“, rekao je Džefri Livolsi, urednik istraživačkog medija Disklouz koji je između ostalih učestvovao u istraživanju.

„Ovo je prvi pravi naučni pokušaj da se izmeri obim štete i prizna na hiljade žrtava francuskog nuklearnog eksperimenta na Pacifiku“, rekao je on.

Francuski institut za zdravlje i medicinsko istraživanje nedavno je objavilo izveštaj o zdravstvenim posledicama testova tvrdeći da ne može sa sigurnošću da zaključi da postoji veza između njih i brojnih slučajeva kancera na ostrvima.

Prema izveštaju, poslednji francuski test u atmosferi Kentaur, Pariz potcenio je kontaminaciju na Tahitiju za čak 40 odsto, što je negativno uticalo na zdravlje desetina hiljada ljudi.

Poverljivi izveštaj iz polinežanskog ministarstva zdravlja govori da je oko 1.000 žrtava nuklearnih testova primilo dozu radijacije pet puta veću od kvalifikovanog nivoa za odštetu.

Istraživači računaju da je cela populacija Tahitija i drugih ostrva, ukupno oko 110.000 ljudi, samo zbog jednog testa bila izložena prekomernoj dozi radijacije.

Rak tiroidne žlezde, grla i pluća, kao i leukemija i limfom povezani sa trovanjem stroncijumom i cezijumom, preovlađuju među oboljenjima žitelja ostrva, kažu istraživači na osnovu razgovora sa meštanima.

Istraživači pominju prvi put i da je 2.000 od 6.000 francuskih vojnika koji su učestvovali u testovima između 1966. i 1974. dobilo neki oblik kancera.

Francuska sve do 2010. godine nije obrazovala komisiju za odštetu civilnim i vojnim žrtvama, a zainteresovani moraju da dokažu da su živeli u to vreme u Francuskoj Polineziji i da su oboleli od jedne od 23 vrsta raka koje se priznaju kao rezutat radijacije da bi se dobila nadoknada.

Dosad je, međutim, odštetu dobilo samo 454 osoba, dok je više od 80 zahteva odbijeno.

Mnoge porodice čiji članovi imaju različite vrste raka, odustale su od podnošenja zahteva za odštetu, kažu istraživači.

Zainteresovani nemaju dovoljno medicinskih informacija da popune zahtev, ni sredstva da utvrde tačan nivo radijacije kojem su bili izloženi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.