U trendu

Pojavila se fotografija trovanja glavnog Putinovog protivnika?

Aleksej Navaljni (44), pravnik i borac protiv korupcije i jedan od najžešćih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, u bolnici je u Omsku nakon što je izgubio svest na letu za Moskvu pre kojeg je popio čaj.

Avion je prinudno sleteo kako bi ga se prebacilo u bolnicu.

Njegova predstavnica za medije Kira Jarmiš napisala je na Tviteru da je Navaljni stavljen u indukovanu komu i da je na respiratoru dok se sprovode testovi.

„Njegovo stanje je ozbiljno“, reko je glavni lekar bolnice Aleksander Murakovski za TASS.

Britanska agencija Rojters prenosi da je jedan od lekara u bolnici Anatolij Kaliničenko izjavio da nije izvesno da je Navaljni otrovan, kao što to sugerišu njegovi saradnici.

Jarmiš je rekla da je Navaljnom pozlilo nakon što je popio crni čaj na aerodromu i da nije ništa drugo konzumirao tog jutra.

„Mislimo da je Aleksej otrovan nečime što je pomešano s njegovim čajem. To je jedino što je tokom jutra pio“, napisala je na Tviteru.

Na društvenim mrežama pojavila se i fotografija Navaljnog kako pije čaj iz papirnate čaše.

Putnik s leta Pavel Lebedev preneo je da na društvenim mrežama piše da je Navaljni na početku leta otišao u toalet i nije se vratio. Brzo mu je bilo loše i vikao je od bolova.

Agencija Interfax prenosi izjavu vlasnika lokala sa aerodroma po kojoj se proveravaju snimci nadzornih kamera kako bi se utvrdilo šta je dogodilo.

Avio kompanija S7 objavila je da je Navaljnom brzo pozlilo nakon poletanja i da nije ništa ni jeo ni pio dok je bio u avionu.

Direktor pravnog odeljenja antikorupcijske fondacije koju vodi Navaljni, Vjačeslav Gimadi, napisao je na Tviteru da nema „sumnje da je Navaljni otrovan zbog političkog položaja i aktivnosti“.

Navaljni je već ranije pretrpeo napade i zadnji je u nizu ruskih kritičara Kremlja koji je žrtva trovanja.

Navaljni je 2017. pretrpeo hemijske opekotine očiju kada mu je napadač ispred njegove kancelarije bacio u lice zelenu tečnost koja se koristi kao dezinficijens.

Prošlog avgusta imao je osip i bio je otečen za vreme boravka u policijskom pritvoru dok je služio kratku kaznu zatvora zbog nezakonitih protesta. Tada su lekari zaključili da se radi o alergiji, ali on je tražio istragu mogućnosti trovanja.

„Otrovan je u policijskom pritvoru. Sigurna sam da se sad isto dogodilo. Različiti su simptomi, očigledna druga materija“, rekla je Jarmiš za Echo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.