U trendu

Pokrenuta peticija protiv diplomate, simpatizera fašizma

RIM – Više od stotinu hiljada Italijana poptisalo je peticiju da se poništi nominacija Maria Vatani za ambasadora Italije u Japanu, jer nikada nije prestao da javno izražava svoje simpatije prema fašizmu.

Potpisnici peticije smatraju da neko sa takvim stavovima ne može da predstavlja Republiku koja je demokratska i antifašistička, piše list „Il Fato Kotidijano“.

Mario Vatani je sin poznatog italijanskog diplomate, i sam je diplomata, a 2011 suspendovan je sa mesta konzula u Japanu, nakon što je učestvovao na rok koncertu koji je organizovala fasistička organizacija „Kaza Paund“, i kada je prisutne pozdravio fašističkim pozdravom.

Pre toga, podseća list, Mario Vatani je 1989. godine u Rimu sa još trojicom naci-skina, teško pretukao dva mladića.

U sudskom procesu je oslobođen, ali je dvojici pretučenih mladića platio po tadašnjih 90 miliona lira da odustanu od tužbe.

Povodom nominacije Vatanija, predsednik organizacije italijanskih veterana partizana ANPI uputio je pismo premijeru Mariju Dragom i predsedniku Republike Serđu Matareli u kojem traži da preispitaju odluku o imenivanju jer bi, tvrdi, postavljanje takve osobe na mesto ambasadora bilo „tragičan paradoks“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.