U trendu

Pokušaj evakuacije cilivila iz uporišta ID, islamisti u Iraku

DEIR AL-ZOR/BAGDAD – Sirijske demokratske snage (SDF), opozicione sirijske snage koje podržavaju SAD, pokušaće danas da evakuišu preostale civile iz poslednje enklave Islamske države (ID) na istoku Sirije, što je neophodni korak pre konačnog napada na džihadiste.

Šef pres službe SDF Mustafa Bali izjavio je za Rojters da će te snage pokušati da evakuišu više od 3.000 civila, koliko se procenjuje da se i dalje nalazi u enklavi Baguz. Evakuacija je trebalo da bude okončana juče, ali niko od civila nije tada izašao.

„Ako uspemo da evakuišemo sve civile, odmah ćemo doneti odluku o upadu u Baguz ili prisiljavanju terorista na predaju“, kazao je Bali.

AP prenosi tvrdnje neimenovanih iračkih obaveštajnih agenata i američkog vojnog zvaničnika da borci ID koji se suočavaju s porazom u Siriji prelaze preko granice u Irak, gde destabilizuju ionako već krhku bezbednost u toj zemlji.

Navodi se da je na stotine, a verovatnije više od 1.000 islamista u poslednjih šest meseci prešlo neobezbeđenu pustinjsku granicu i pokušavaju da utvrde prisustvo u četiri pokrajine na severu Iraka, gde već ubijaju ljude, kidnapuju ih, postavljaju zasede na putevima i reketiraju stanovništvo kao što su to činili i pri prvom usponu ID pre šest godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.