U trendu

Pola veka normalizacije diplomatskih odnosa Kine i Japana

Pedeseta godišnjica normalizacije kinesko-japanskih diplomatskih odnosa obeležena je svečanim prijemom u Tokiju.

Kako je prenela Sinhua, ambasador Kine u Japanu Kong Suanjou i japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši održali su govore na prijemu koji je u četvrtak organizovala Japanska poslovna federacija, poznata i kao Kejdanren.

Šef Kejdanrena Masakazu Tokura rekao je na prijemu da su stabilni i konstruktivni diplomatski odnosi Japana i Kine garancija za razvoj japansko-kineskih ekonomskih odnosa.

Ambasador Kong je rekao da je proteklih 50 godina od normalizacije kinesko-japanskih diplomatskih odnosa obeležio najbrži razvoj kinesko-japanskih odnosa, donelo najviše koristi za dva naroda i najviše uticalo na region i svet.

Odnosi Kine i Japana sada su na novoj istorijskoj početnoj tački, rekao je Kong, napominjući da sa jakim osećajem za misiju i odgovornost, dve strane treba da poštuju principe postavljene u četiri potpisana politička dokumenta Kine i Japana, da se pridržavaju važnog konsenzusa koji su postigli lideri dve zemlje, i da grade kinesko-japanske odnose koji ispunjavaju zahteve nove ere koristeći 50. godišnjicu normalizacije diplomatskih odnosa kao priliku.

Hajaši je rekao da su tokom proteklih 50 godina Japan i Kina obavili opsežnu razmenu i postigli izuzetan napredak u širokom spektru oblasti kao što su ekonomija, kultura i razmena osoblja.

Gledajući unapred u narednih 50 godina, dve zemlje treba da se uključe u iskrene dijaloge i izgrade stabilne i konstruktivne odnose, dodao je on.

Bivši japanski premijer Jasuo Fukuda rekao je u svom govoru da su se od normalizacije diplomatskih odnosa pre pola veka dogodile velike promene i u Japanu i u Kini. Sada, 50 godina kasnije, dve zemlje treba da nastave da sarađuju jedna sa drugom na promovisanju mira i stabilnosti.

Bivši generalni sekretar japanske vladajuće Liberalno-demokratske partije Tošihiro Nikai rekao je da su Japan i Kina susedi koji se ne mogu preseliti, a razmena i dijalozi ne bi trebalo da prestanu ni u jednom trenutku. Suočavajući se sa pitanjima između dve zemlje, obe strane treba da razmišljaju o budućnosti japansko-kineskih odnosa iz šire perspektive.

Prijemu na kom su bile prikazane dokumentarne fotografije i filmovi koji se osvrću na 50 godina normalizacije kinesko-japanskih veza prisustvovalo je više od 850 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar