U trendu

Policajac podneo tužbu za rasizam protiv svog nadređenog

KOLAMBUS – Kit Pul, policajac Afroamerikanac, u americkoj državi Ohajo podneo je tužbu za diskriminaciju nakon što je navodno primio rasističku poruku od svog nadređenog.

Pul se žalio nakon što su se pojavili video snimci na kojima je tadašnji šef policije u Šefild Lejku, Entoni Kampo stavio belešku na sto sa natpisom „Kju Kluks Klan“ (KKK) prošlog juna, preneo je BBC.

Takođe, se navodi da je Kampo u više navrata na rasističkim osnovama zlostavljao Pula.

Kampo je u međuvremenu podneo ostavku i rekao da su njegovi postupci bili šala.

Pul, koji je 2020. postao prvi Afroamerikanac policajac u Šefild Lejku, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je u početku bio šokiran i da je pitao tadašnjeg šefa policije: „Jesi li ozbiljan?“

„Šta drugo možete da kažete šefu policije, koji je učinio nešto tako gnusno i tako grozno prvom Afroamerikancu policajcu? To ne može da se razume“, rekao je on.

Advokati Kita Pula (57) tvrde da su postupci Kampa bili deo obrasca rasistickog ponašanja.

Oni navode da je to uključivalo nošenje šiljastog šešira KKK pred kolegama i stalno ismevanje Pula i još jednog policjaca, jednog policajaca Južnoameričkog porekla u diviziji.

Kampo je podneo ostavku na svoju funkciju nakon što je na osnovu naredbe gradonačelnika u julu bio na prinudnom odsustvu.

U to vreme je rekao lokalnim medijima da se samo šalio tokom incidenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.