U trendu

Policajac sa dvojnim državljanstvom teško naštetio ugledu službe

ZAGREB – Hrvatski MUP saopštio je da je policijac sa državljanstvom Hrvatske i Srbije M.Č. (21) opravdano i po zakonu udaljen s posla jer je primio poziv za regrutaciju iz Vojske Srbije, a da prethodno o tome nije obavestio svoje nadređene.

Navode da je PU vukovarsko-sremska reagovala na osnovu Zakona o policiji 7. novembra prošle godine i rešenjem udaljila iz službe mladića, protiv kojeg je pokrenut i disciplinski postupak, zbog „teže povrede službene dužnosti, odnosno nedoličnog ponašanja izvan službe, čime je, kako ističu, teško naštetio ugledu službe“.

Tvrde da je trenutno udaljavanje iz službe bilo nužno jer su povreda dužnosti i posledice povrede koja mu se stavlja na teret, nespojivi sa službom koju obavlja dok traje postupak.

„Navedeni policijski službenik je na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s pripadnicima vojske te strane zemlje, radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez da je o tome obavestio svog neposredno nadređenog rukovodioca“, naveli su iz hrvatskog MUP.

Pojašnjavaju i da dvojno-državljanstvo nije prepreka za rad u policiji, kao i da MUP ne vodi evidenciju svojih zaposlenih koji imaju dvojno državljanstvo, prvenstveno zato što se državljanin Hrvatske koji ima i strano državljanstvo smatra pred telima državne vlasti Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom.

„Osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno može proći bezbedonosnu proveru koja je nužna za obavljanje policijskog posla, naravno, ako su za isto ispunjeni svi drugi zakonski uslovi“, navode iz MUP-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar