Policajci povredjeni a demonstranti uhapšeni u Parizu

Više desetina demonstranata sukobilo se rano jutros s policijom u centru Pariza, pošto su odbili da se razidju, a 24 osobe su privedene.

Demonstranti su na policiju bacali komade betona i palili vozila.

Policija je saopštila da se oko 100 „posebno nasilnih demonstranata“ probilo kroz policijsku barikadu na Trgu republike.

Okupljanja u centru Pariza već mesec dana organizuje pokret „Budni cele nnoći“, ali im je sinoć dozvoljeno da ostanu samo do ponoći.

Oko 170.000 radnika i studenata se prethodne večeri okupilo u nekoliko francuskih gradova protestujući zbog najavljenih reformi zakona o radu.

Demonstranti u Parizu bacali su flaše i kamenice na policajce i palili gume. U neredima su povredjena 24 policajca, od kojih su trojica zadobila teže povrede, a 100 osoba je uhapšeno.

Ministar uutrašnjih poslova Bernar Kaznev posetio je jednog policajca u pariskoj bolnici koji je još u kritičnom stanju. Ministar je tom prilikom pohvalio policijske snage za „veliki profesionalizam“ u uspostavljanju kontrole, dok su „nasilne grupe“ pravile nered.

Kaznev je odbacio mogućnost zabrane demonstracija što su tražili neki političari jer je u Francuskoj i dalje na snazi vanredno stanje posle novembarskih terorističkih napada.

Izmenama zakona ukinule bi se neke zaštite zaposlenih od otpuštanja, da bi se poslodavci motivisali da više zapošljavaju, u cilju smanjenja nezaposlenosti, koja iznosi 10 odsto.

Protesti se organizuju već dva meseca, a naredni su zakazani za 1. maj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.