U trendu

Policija pretresla kancelarije opozicije u Ugandi

KAMPALA – Bobi Vajn, lider glavne opozicione stranke u Ugandi, izjavio je da je vojska upala u njeno sedište dok su članovi pripremali pravni postupak protiv proglasene pobede predsednika Joverija Musevenija na izborima prošle nedelje.

Vajn, koji je i sam u kućnom pritvoru, rekao je da su lideri partija sada u bekstvu.

„Vojska je izvršila raciju na našu partijsku kancelariju i blokorala je“, rekao je Vajn za Rojters.

Portparol policije naveo je da je kancelarija Nacionalne platforme jedinstva (NUP) bila blokirana iz sigurnosnih razloga, ali nije izneo više detalja i nije rekao da li su trupe ušle u prostorije.

Vajn, čije je pravo ime Robert Kjagulanji, napisao je kasnije na Tviteru da je američka ambasadorka u Ugandi vraćena sa kapije nakon što je pokušala da ga poseti.

Nije bilo neposrednog komentara američke ambasade o planiranoj poseti.

Predsednik Museveni osvojio je sesti petogodišnji mandat, produživši vladavinu na četiri decenije, prema zvaničnim rezultatima objavljenim u subotu.

Glavni opozicioni izazivač Vajn odbacio je pobedu Musevenija kao „lažne rezultate“, dok je njegova stranka pozvala vladu da ga oslobodi, prenosi AP.

Vajn je prethodno objavio da vojne jedinice ne dozvoljavaju njemu i njegovoj supruzi Barbi da napuste kuću, čak ni da beru hranu iz svoje bašte.

Izborna komisija saopštila je da je Museveni dobio 58 odsto glasova, a Vajn 34 odsto, uz odziv birača od 52 odsto.

Iako Museveni ostaje na vlasti, najmanje devet njegovih ministara u vladi, uključujući potpredsednika, poraženi su na parlamentarnim izborima, a mnogi su izgubili od kandidata iz Vajnove stranke, izvestili su lokalni mediji.

U generacijskom sukobu širom afričkog kontinenta sa naglo rastućom mladom populacijom i mnoštvom ostarelih lidera, 38-godišnji pevač Vajn, koji je postao parlamentarac, postavio je verovatno najveći izazov za Musevenija (76), od kada je došao na vlast 1986, navodi AP.

Vajn, koji sebe zove “predsednikom geta”’, ima snažnu podršku u urbanim naseljima, gde je velika frustracija zbog nezaposlenosti i korupcije.

Museveni je odbacio tvrdnje o namešštanju glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.