U trendu

Policija: Propusti u obezbeđivanju Abea

TOKIO – Policija u zapadnom japanskom gradu Nara saopštila je danas da je bilo propusta u obezbeđivanju bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, koji je u petak ubijen u atentatu u tom gradu.

Lokalne policijske snage koje su obezbeđivale jučerašnji predizborni događaj saopštile su da su bezbednosni planovi bili pogrešni, preneo je Rojters.

„Ne možemo poreći da je bilo problema sa planom bezbednosti s obzirom na to kako su se stvari završile“, rekao je šef policije prefekture Nara, Tomoaki Onizuka na konferenciji za novinare.

„Imam veliki osećaj odgovornosti“, rekao je on i dodao da će policija analizirati šta je tačno pošlo po zlu i sprovesti sve neophodne izmene.

Sahrana Šinza Abea održaće se 12. jula ove godine u njegovom rodnom gradu Šimonoseki, prenosi TAS S, pozivajući se na agenciju Kjodo.

Abe je ubijen u Nari dok je držao govor prilikom političke kampanje, uoči parlamentarnih izbora u Japanu zakazanih za 10. jul ove godine.

Za napad je osumnjičen 41-godišnji Tecuja Jamagami, bivši pripadnik mornarice, koji je uhapšen odmah nakon napada.

On je izjavio u policiji da veruje da je Abe povezan sa verskom grupom koju je okrivio da je finansijski uništila njegovu majku i rasturila porodicu, javili su lokalni mediji, pozivajući se na izvore iz istražnih organa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.