U trendu

Policija: Sahrana kraljice najveća bezbednosna operacija

LONDON – Londonska policija saopštila je da će državna sahrana Elizabete Druge biti najveća bezbednosna operacija koju je ikada preduzela u trenutku kada se premijeri, predsednici i članovi kraljevskih porodica okupljaju da odaju poštu preminuloj britanskoj kraljici, prenosi Rojters.

Japanski car Naruhito, članovi kraljevskih porodica i šefovi država širom sveta, među kojima su američki predsednik Džozef Bajden i francuski predsednik Emanuel Makron potvrdili su da će prisustvovati kraljičinoj državnoj sahrani u ponedeljak u Vestiminsterskoj opatiji u Londonu, navodi britanska agencija.

„Mogu da potvrdim da će ovo biti najveća pojedinačna policijska operacija koju je Londonska policija ikada preduzela. Kao pojedinačni događaj, ovo je veće i od Olimpijskih igara 2012. i od platinastog jubilarnog vikenda “, saopštio je zamenik pomoćnika komesara policije Stjuart Kandi.

Londonska policija dobila je pojačanje od snaga širom zemlje, a u zaštiti bezbednosti učestvuju i pripadnici vojske i civilne zaštite.

Britanska kontraobaveštajna i bezbednosna agencija MI5 i obaveštajna i bezbednosna služba Državni komunikacioni štab (GĆK) iza kulisa sarađuju sa policijom za borbu protiv terorizma kako bi osigurali bezbednost stanovništva i svetskih lidera, koji bi narednih dana trebalo da stignu u London kako bi prisustvovali sahrani kraljice, prenosi BBC.

Oko 1.500 pripadnika vojske raspoređeno je od utorka uveče, među kojima su britanske elitne jedinice Gurke, padobranci, Kraljevska mornarička policija, Kraljevska vojna policija i Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo, dok je vojni helikopter nekoliko puta nadleteo Vestminstersku opatiju.

Iako neki, takođe, porede ove bezbednosne mere sa onima tokom sahrane kraljice Elizabete, kraljice majke i princeze od Velsa Dajane, sahrana kraljice Ellizabete Druge je mnogo komplikovaniji događaj zbog broja šefova država koji će doći u britansku prestonicu, navodi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.