U trendu

Policija Severne Irske uhapsila je petu osobu zbog pucanja u detektiva

BELFAST – Severnoirska policija uhapsila je petu osobu zbog pokušaja ubistva višeg inspektora Džona Koldvela pred njegovim sinom u gradu Omi, javio je Rojters.

Kako je saopšteno, muškarac (43) uhapšen je u oblasti Stjuartstauna, Okrug Tajron po antiterorističkim zakonima i trenutno je u toku saslušanje, saopštila je policijska služba Severne Irske.

Ranije su uhapšena četiri muškarca starosti 22, 38, 45 i 47 godina, koji su povezanji sa napadom i oni se nalaze u pritvoru.

Koldvel je u kritičnom stanju nakon operacije. Upucan je nekoliko puta ispred svog automogila, kada su dvojica naoružanih napadača u sredu uveče na njega otvorila vatru dok se sa sinom (15) vraćao sa treninga.

Iako je mirovni sporazum iz 1998. uglavnom okončao tri decenije
nasilja u Severnoj Irskoj, policajci su još sporadično na meti otcepljenih grupa, uglavnom nacionalističkih irskih militanata koji se protive britanskoj vlasti nad regionom.

Pomoćnik šefa policije za kriminalističko odeljenje Mark Mekevan potvrdio je danas da je napad na glavnog inspektora Koldvela „povezan sa terorizmom“ i prva meta istrage je irska nacionalistička militantna grupa Nova IRA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.