U trendu

Policija: U Kijevskoj oblasti 1.150 mrtvih civila

KIJEV – Od početka sukoba u regionu Kijeva pronađena su tela 1.150 civila, a 50 do 70 odsto njih ima rane od metaka iz malokalibarskog oružja, saopštila je danas kijevska policija.

„Do danas smo pronašli, ispitali i predali forenzičkim institucijama 1.150 tela mrtvih civila“, rekao je načelnik kijevske policije Andrij Nebitov na snimku objavljenom na Tviteru, na kojem stoji u ruševinama zgrada uništenih tokom teških borbi u Kijevskoj oblasti, prenosi Rojters.

Najviše tela je pronađeno u gradu Buča, gde je otkriveno na stotine leševa otkako su se ruske snage povukle, naveo je Nebitov.

Video je postavljen na dan kada je u Kijevu planiran razgovor generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskiog.

Ukrajinske vlasti tvrde da su civile u Buči ubile ruske snage tokom okupacije tog područja, a Rojters navodi da nije mogao da proveri ni broj mrtvih ljudi u Buči, ni okolnosti njihove smrti.

Rusija od početka sukoba u Ukrajini poriče da su civili meta njene vojske, a navode da su ruske snage pogubile civile u Buči dok su kontrolisale grad ocenjuje kao „monstruozni falsifikat“ sa ciljem da ocrni njenu vojsku, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.