Policija zabranila demonstracije planirane za vikend

BEČ – Austrijska policija zabranila je većinu demonstracija koje su planirane za vikend u Beču, a koje su usmerene protiv epidemioloških mera.

Ukupno 17 demonstracija bilo je najavljeno za naredna dva dana, od kojih je 15 zabranjeno.

Policija je zabranu obrazložila opasnošću po javno zdravlje.

Navodi se u obrazloženju da se na prošlim demonstracijama učesnici nisu pridržavali distance, a ni obavezne zaštitne maske.

Tako policija, kako navodi u saopštenju, strahuje i da demonstracijama koje su bile planirane za vikend ne bi bile poštovane mere.

Samo za subotu bilo je prijavljeno 11 demonstracija, od kojih deset protiv epidemioloških mera i jedan skup protiv anti-koronaša, koji je dobio odobrenje za održavanje.

U nedelju je trebalo da se održi šest protesta – četiri protiv epidemioloških mera i dva protiv anti-koronaša.

Policija je za taj dan odobrila samo jedan manji skup na trgu Heldenplac, čiji organizator je naveo da će učestvovati do 30 osoba koji protestuju protiv „neprihvatljivosti politike“.

Portparol policije Kristofer Verhnjak ističe da je zabrana izrečena, jer se nisu poštovale epidemiološke mere na prošlim protestima, i one su, dodaje, delimično čak i svesno ignorisane.

„I za ovaj vikend se moglo očekivati da će doći do masivnog kršenja mera“, dodao je on ukazujući da je javno zdravlje važnije od interesa pojedinih organizatora protesta.

Policija naglašava da su ekspertize o zdravlju ukazivale da kontakti bez pridržavanja distance i nošenja maske, zbog povećane zaraznosti novog soja, za par dana može dovesti do velikog porasta obolelih.

Pre oko dve nedelje u Beču održan je veliki protestni skup anti-koronaša, koji je okupio oko 3.000 ljudi, koji nisu poštovali epidemiološke mere.

Za nedelju je bio najavljen još jedan veliki skup na koji je trebalo da dođe više hiljada ljudi, pošto su se pozivi širili preko društvenih mreža.

Bečka policija apelovala je na građane da se ne odazivaju na pozive za proteste, jer su oni zabranjeni, a ko se toga ne bude pridržavao mora, kako najavljuju, da računa na mere policije.

Kršenje poziva policije da se raziđu i zabrane okupljanja mogu se kazniti sa do 720 evra.

Pored toga svakome, ko ne nosi masku i ne poštuje distancu, preti kazna do 500 evra, upozorava policija.

Na velikom skupu u nedelju trebalo je da se prisutnima obrati i bivši ministar unutrašnjih poslova, aktuelni šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) Hebert Kikl.

FPO je, povodom policijske zabrane, ocenila da se radi o skandalu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.