U trendu

Politiko: Junkerova Komisija koja nestaje

BRISEL – Do zvanične predaje vlasti sadašnjeg saziva Evropske komisije, pod predsednikom Žan-Klodom Junkerom, ostalo je još 10 meseci, ali se neki njeni članovi već pripremaju za druge poslove, piše „Politiko“.

Junker nije odlučio da se kandiduje za novi, petogodišnji, mandat predsednika EK, ali većina komesara nije spremna da ode u penziju, navodi „Politiko“.

On je 19 godina služio kao premijer Luksemburga, pre nego što se preselio u EK, ali je nagovestio i formiranje visokopolitičke Komisije koju će sačinjavati ambiciozni političari, koji imaju želju za višim pozicijama.

Rezultat je takav da, dok se Junker i njegov najbliži savetnik Martin Selmajr spremaju da zatvore desetine pravnih slučajeva i zacementiraju svoju zaostavštinu – drugi članovi Komisije su fokusirani na buduća dešavanja u njihovim životima.

„Kolege se već bave time šta je sledeće, pokušavajući da saznaju ko će ostati među komesarima, ko je otišao, i pokušavaju da nađu dobru poziciju. Junker je na kraju puta. Veoma je slab zbog svoje bolesti“, rekao je „Politiku“ neimenovani zvaničnik iz Komisije.

Potpredsednik EK Maroš Šefčovič uzeo je neplaćeno odsustvo, kako bi se kandidovao za predsednika Slovačke, dok drugi „žongliraju“ zvaničnim dužnostima dok vode kampanju za Evropski parlament.

Pojedini članovi Komisije spremaju se i za poslove izvan Brisela, navodi „Politiko“.

Pjer Moskovisi, koji je na funkciji komesara za ekonomska i finansijska pitanja, kandidovaće se za poziciju u francuskom Revizorskom sudu.

Komesar Ginter Etinger će se po pisanju „Politika“ uputiti u privatni sektor.

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini rekla je svojim saradnicima da želi da nastavi da radi u spoljnim poslovima, ali je nagovestila da će „proširiti“ svoje jezičke sposobnosti tokom posete lidera Arapske lige ove nedelje.

„Možda ću u budućnosti učiti arapski jezik“, reklaje Mogerini.

Potpredsednici EK iz Letonije i Estonije, Valdis Dombrovskis i Andrus Ansip, najavili da će se kandidovati sa EP, kao i rumunska komesaraka Korina Čertu.

Očekuje se da će još komesara najaviti svoje kandidature.

Prema pravilima, komesari koji se kandiduju za poslove unutar EU mogu da ostanu na svojim pozicijama, ali ne smeju da koriste zvanične resurse za svoje kampanje. Oni koji se kandiduju za političke pozicije u svojim zemljama, kao što je slučaj sa Šefčovičem, moraju da uzmu neplaćeno odsustvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.