Politiko: Vreme da žena bude na čelo NATO

BRISEL – Potraga za naslednikom Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO fokusirana je na žene lidere iz Istočne Evrope, piše portal Politiko, a kao jednu od mogućih kandidata vidi bivšu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Stoltenbergu mandat generalnog sekretara ističe u septembru naredne godine, a očekuje se da će njegov naslednik ili naslednica biti predstavljen na samitu lidera NATO-a u Madridu, krajem proleća ili početkom leta sledeće godine.

U zemljama članicama je u toku potraga za kandidatom koji će naslediti Stoltenberga, a neki zvaničnici, diplomate i analitičari kažu da je nakon 72 godine postojanja Alijanse krajnje vreme da njeno čelo dođe žena.

Drugi, pak, smatraju da bi, s obzirom na kontinuirano suočavanje sa Rusijom, odabir novog generalnog sekrtara ove vojne alijanse iz istočnoevropskih zemalja bio „važan signal Moskvi“.

Tako su se na vrh liste potencijalnih kandidata osim Grabar-Kitarović iz Hrvatske našli i Dalia Gribauskaite iz Litvanije, kao i sadašnji predsednik Estonije Kersti Kaljulaid.

Politiko podseća da je Grabar-Kitarović, bila prva hrvatska predsednica u periodu od 2015. do 2020. godine, a njena prednost je,kažu, što je već radila u sedištu NATO-a, kao pomoćnica generalnog sekretara za javnu diplomatiju od 2011. do 2014. i u tom poslu je, kako se navodi, bila veoma dobra.

Podsećaju i da je ona doživela neuspeh na reizboru za predsednicu Hrvatske 2019., a tome se pripisuje to što se prestrojila krajnje udesno i pod pritiskom populista ukaljala svoju reputaciju izgubivši ih od bivšeg premijera levog centra, Zorana Milanovića.

Politiko, međutim, konstatuje da se Grabar-Kitarović može pohvaliti jednim od najupečatljivijih rezimea među potencijalnim budućim šefovima NATO-a. Podsećaju da je bila ministarka spoljnih poslova, imala je, kažu, važnu ulogu prilikom apliciranja Hrvatske EU i NATO, a bila je i ambasador Hrvatske u SAD od 2008. do 2011. godine, doprinela snaženju odnosa Vašingtonom, koji će imati presudnu reč u odluci NATO-a.

A, što se Grabar-Kitarović tiče, Politiko piše da su se pojavila i neka pitanja oko potencijalno bliskih odnosa izmedu Grabar Kitarović I ruskog predsednika Vladimira Putina toekom svetskog fubalskog prvenstva u Rusiji 2018., kada je, kako se navodi, tadašnja hrvatska predsednica obučena u prepoznatljivi hrvatski crveno-beli dres – glasno navijala za reprezentaciju Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.