Poljaci širom zemlje piknikom dočekuju američke vojnike

Uz premijerku Beatu Šidlo u vojnoj bazi Žaganj na zapadu Poljske, vojnim piknikom „Bezbedna Poljska“ u svih 16 metropola poljskih vojvodstava, građani svečno dočekuju 3.500 vojnika američke oklopne brigade koji su razmešteni u Poljskoj u okviru jačanja američkog vojnog prisustva u Evropi nakon ruske aneksije Krima.

Izloženo naoružanje, borbena vozila i vojna oprema, brodovi, helikopteri, prikazi treninga za vojne parade, koncerti, nezaobilazni vojnički pasulj iz kazana, atrakcije su na koje je Poljake pozvao ministar odbrane Antoni Maćerevič u Varšavi i još 15 glavnih gradova poljskih regiona, a u svima će se preko velikih ekrana na otvorenom prenositi popodne i centralni doček Amerikanaca u Žaganju.

„Dolazak američke oklopne brigade i bataljona NATO-a od aprila istorijski je događaj strateškog značaja“, rekao je povodom dočeka ministar Maćerevič.

Po njegovoj oceni prisustvo ukupno 7.000 američkih i savezničkih vojnika NATO-a u Poljskoj znači definitivni kraj sfere uticaja dogovorenih u Jalti i prvi put od Drugog svetskog rata, pa čak i nakon pada gvozdene zavese, da Poljska više ne mora da se obazire da li će Rusija na njene planove i aktivnosti staviti veto.

SAD su tokom ove sedmice u baze na zapadu Poljske poslale 3.500 vojnika 3. oklopne brigade 4. pešadijske divizije iz Fort Karsona u Koloradu sa 87 tenkova, 144 borbenih vozila, 18 haubica paladin – ukupno više od 1.000 vozila, a od februara deo brigade odlazi na vojne vežbe u članice NATO-a na istočnom krilu, na granicama prema Rusiji.

Komanda brigade i logistika ostaju u Poljskoj, a rotacije vojnika obavljaće se svakih devet meseci, ali bez pauza, kao što je do sada bio slučaj, tako da je američka vojska od sada u Poljskoj prisutna stalno.

Rusija je slanje američkih vojnika u Poljsku u operaciji Atlantik rizolv i razmeštanje četiri borbena bataljona NATO-a u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji osudila kao gomilanje trupa te pretnju po bezbednost Rusije i njene interese.

Dok Poljaci srdačno dočekuju američke vojnike i dve trećine se, prema najnovijim anketama, zalaže da u Poljskoj ostanu stalno, dok je svega 23 odsto građana protiv, danas u Moskvi provladina ruska organizacija Antimajdan namerava da demonstrira ispred nemačke ambasade.

Uz protest zbog toga što NATO gomila trupe i pojačanja na granici sa Rusijom, aktivisti Antimajdana žele da izraze solidarnost s Nemcima koji su protestovali zbog toga što američko teško naoružanje prolazi u konvojima preko teritorije Nemačke iz luke Bremerhafen dalje na istok, javljaju poljski mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.