U trendu

Poljanski: Izrael da se uzdrži od naseljavanja Zapadne obale

MOSKVA – Rusija je zabrinuta zbog izraelskih planova za izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, izjavio je prvi zamenik ruskih stalnih predstavnika u UN Dmitri Poljanski.

Prema izveštaju UN-a, izraelske vlasti su u oktobru i novembru odobrile neke od najznačajnijih planova za izgradnju novih prebivališta, uključujući područje C i duboko na okupiranim palestinskim teritorijama.

„Veoma smo zabrinuti informacijama o primeni Rezolucije 2334 Saveta bezbednosti UN“, rekao je Poljanski u ponedeljak,dodajući da izgradnja u istočnom Jerusalimu „preti daljim podrivanjem teritorijalnog integriteta palestinske države, predloženom rezolucijama UN“, prenosi Tas s.

„Ponavljamo svoj principijelni stav da su izraelska naselja na Zapadnoj obali nelegalna“, naglasio je diplomata.

On je pozvao Izrael da se uzdrži od aktivnosti naseljavanja i politike demontiranja palestinske imovine.
„Zabrinuti smo zbog statistike UN, koja kaže da je 2020. godine uništeno 72 odsto više zgrada nego prošle godine“, dodao je Poljanski.
Savet bezbednosti UN je 2016. godine usvojio Rezoluciju 2334, koja potvrđuje da izraelska naselja na Zapadnoj obali „nemaju pravnu snagu i predstavljaju očigledno kršenje međunarodnog prava“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.