U trendu

Poljska danas obnovila tranzit žitarica iz Ukrajine

Poljska je danas obnovila tranzit žitarica iz Ukrajine koji je pre nekoliko dana zabranila.

Tranzit ukrajinskih žitarica je obnovljen uz posebne mere – plombirane kamione i vagone, opremljene i GPS trakerima, a zabrana uvoza niza poljoprivrednih proizvoda, počev od žitarica preko mesa i jaja do meda ostaje na snazi do kraja juna.

Žitarice iz Ukrajine mogu da udju u Poljsku samo ukoliko je njihov cilj granični prelaz u zemljama članicama Evropske unije ili je neka od luka na Baltiku gde će biti pretovarene u brodove i prevezene, što je i svrha „koridora solidarnosti“, u države Bliskog istoka i Afrike.

Prema novim propisima koji su stupili na snagu noćas, u prvo vreme žitarice će biti prevožene u konvojima uz pratnju kako bi se domaći carinici uverili da žitarice neće biti tajno istovarene negde u Poljskoj.

Problem s ukrajinskim žitaricama, piletinom i jajima, koji su, pošto je EU ukinula carine da pomogne ratom pogodjenoj zemlji i uvela koridore solidarnosti zbog ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru, preplavili po damping cenama tržišta članica EU su, Poljska, Madjarska, Slovačka i Bugarska rešile zabranom uvoza i tranzita ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda kako bi zaštitili svoje poljoprivrednike.

Na kraju je sa zakašnjenjem reagovala i Evropska komisija koja sprema preventivne mere da spreči uvoz ukrajinskih žitarica na tržište EU, iako je upozorila da su jednostrani potezi nacionalnih vlada neprihvatljivi, jer je jedinstveno tržište u nadležnosti Brisela.

EK je izdvojila vanredno i 100 miliona evra kao kompenzacije za poljoprivrednike iz nekoliko zemalja na granici sa Ukrajinom koji ne mogu da prodaju svoju letinu, a nemaju gde ni da je smeste jer su silosi puni ukrajinskih žitarica od kojih profitiraju samo evropski preprodavci.

Poljski poljoprivrednici koji od 12. aprila protestuju na železničkom graničnom prelazu sa Ukrajinom Hrubješov bez obzira na to što su poljska i ukrajinska vlada našle rešenje za tranzit, a Poljska uvela zabranu do kraja juna na uvoz poljoprivrednih proizvoda odlučili su ipak da produže protest.

Gradonačelnica Hrubješova Marta Majevska kazala je poljskoj televiziji TVN24 da ratari koji već danima protestuju pored pruge na traktorima traže da se obnove carine na ukrajinske poljoprivredne proizvode, a nije ih umirilo uveravanje ministra poljoprivrede Roberta Telusa da će ovog puta žitarice zaista prolaziti samo u tranzitu.

Ona ne veruju ni u obećanje vlade da će do ovogodišnje žetve uspeti da izveze sve žitarice koje su sada u poljskim silosima i magacinima.

„Razgovaram sa poljoprivrednicima i mnogi od njih su uložili velika sredstva u djubriva, požnjeli žitarice verujući uveravanjima tadašnjeg ministra poljoprivrede da će biti otkupljene. Ima izjava o otkupu, ali nema konkretnih detalja“, kazala je Majevska.

Poljski poljoprivrednici, po oceni Majevske, ne prekidaju proteste jer žele da provere kako će biti realizovane te najave vlade.

Za poljsku vladajuću stranku Pravo i Pravda i vladu premijera Mateuša Moravjeckog protesti poljoprivrednika posebno su neugodni u ovoj godini kada zemlju očekuju u jesen redovni parlamentarni izbori a upravo poljsko selo glavna je biračka baza za Jaroslava Kačinjskog i njegove konzervativce.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar