U trendu

Poljska i Litvanija sa Ukrajinom za teže sankcije Rusiji

KIJEV – Poljska i Litvanija pridružile su danas Ukrajini i pozvale da Zapad uvede teže sankcije Rusiji zbog toga što Moskva gomila svoje trupa u blizini ukrajinske granice, a to izaziva strepnju od moguće invazije.

Zvaničnici američke obaveštajne službe tvrde da je Rusija rasporedila oko 70.000 vojnika u blizini svoje granice sa Ukrajinom i da se, kako se procenjuje, sprema za invaziju početkom sledeće godine.

Moskva negira da ima nameru da napadne, ali je zahtevala od NATO da uskrati članstvo Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim zemljama i poništi odluku o novom vojnom raspoređivanju snaga severnoatlantske alijanse u centralnoj i istočnoj Evropi, prenosi AP.

Poljski predsednik Andžej Duda i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda sastali su se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Hutin na zapadu Ukrajine, na Karpatima da bi demonstrirali svoju podršku Kijevu povodom ruskog vojnog pregrupisavanja duž ukrajinske granice.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka, trojica lidera su pozvala međunarodnu zajednicu da Rusiji uvede snažnije sankcije zbog agresije na Ukrajinu.

Oni su još jednom apelovali na Kremlj da „deeskalira situaciju povlačenjem svojih trupa sa ukrajinskih granica i privremeno okupiranih teritorija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar