U trendu

Poljska:Kačinjski će se verovatno formalno pridružiti vladi

VARŠAVA – Lider vladajuće poljske stranke Zakona i pravde Jaroslav Kačinjski verovatno će se formalno pridružiti koalicionoj vladi kako bi okončao borbu za moć među članovima stranke, rekao je danas Ričard Terlecki, predvodnik stranke Zakona i pravde u parlamentu.

Terlecki je za TVN24 rekao da svi znakovi ukazuju na to da će im se Kačinjski pridružiti kao zamenik premijera sa mandatom koji bi ukljucivao nadzor nad Ministarstvom pravde, preneo je AP.

Do ovog razvoja događaja dolazi jer je ministar pravde Zbignjev Zjobro, koji stoji iza mnogih najspornijih koraka vlade u proteklih pet godina, nastojao da ojača svoju moć.

Terlecki je govorio nakon što je državna novinska agencija PAP izvestila da će se Kačinjski pridružiti kabinetu premijera Mateuša Moravjeckog kao šef Odbora za bezbednost koji će nadgledati ministarstva pravde, odbrane i unutrašnjih poslova, pozivajući se na anonimni izvor.

Kačinjski (71) bio je premijer od 2006. do 2007.

Međutim, otkako je njegova stranka drugi put preuzela vlast 2015. godine, on je upravljao odlukama vlade i imenovanjima iza scene.

Sada je jedan od 460 poslanika u donjem domu parlamenta, pa kako kritičari navode, ima status koji mu je dao ogromnu moć, bez istinske odgovornosti.

Poljska vlada se nalazi u krizi otkako je manja koaliciona stranka na čelu sa Zjobrom odbila da podrži zakon o pravima životinja koji je Kačinjski predložio prošle sedmice.

Taj zakon nije bio istinski pokretač krize, već samo manifestacija tenzija koje se povećavaju.

Poljski politički komentatori navode da postoji borba za moć između Zjobra (50) i Moravjeckog (52) za eventualnu kontrolu poljske političke desnice po završetku ere Kačinjskog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.