U trendu

Poljska: Migrant preminuo nakon što je stigao iz Belorusije

VARŠAVA – Jedan irački migrant preminuo je nakon što je iz Belorusije prešao u Poljsku, saopštili su danas poljski zvaničnici.

To je peti po redu takav smrtni slučaj u pograničnom području u proteklih nekoliko dana, a u jeku sve masovnijih ilegalnih migracija na istočnoj granici Evropske unije, preneo je Rojters.

„Sinoć je grupa imigranata iz Iraka zaustavljena 500 metara od granice sa Belorusijom. Jedan od muškaraca, uprkos tome što su ga patrola i ekipa hitne pomoći reanimirali, je prmeinuo (verovatno od srčanog udara)“, navela Poljska granična straža na svom Tviter nalogu.

Druga osoba, koja je pozitivna na kovid-19, nalazi se u bolnici, dodala je granična straža.

„Pokušavamo da pomognemo i spasimo živote i zdravlje svih ilegalnih migranata koji su prešli granicu sa Poljskom i na vreme su pronađeni“, napisao je poljski premijer Mateuš Moravjecki na Fejsbuku.

Poljski zvaničnici objavili su u poneđeljak da su tri osobe preminule u Poljskoj, dok je četvrta osoba pronađena mrtva na beloruskoj strani granice.

Vlasti obe zemlje nisu saopštile kako su četiri osobe preminula.

Poljska, Litvanija i EU optužuju Belorusiju da podstiče migrante, uglavnom iz Iraka i Avganistana, da pređu granice kao vid pritiska na evropski blok zbog sankcija koje je Brisel uveo Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.