U trendu

Poljska na internetu objavila podatke o čuvarima Aušvica

Poljska je danas objavila prvu bazu podataka na internetu sa imenima i drugim ličnim podacima o približno 10.000 članova osoblja nacističkog koncentracionog logora Aušvic.

Poljski istoričari objavili su, kako tvrde, najpotpuniju listu nacističkih komandanata i čuvara u tom logoru, a ona sadrži 9.686 imena, što je „samo početak dalekosežnog projekta“ koji će obuhvatiti osoblje i drugih logora koje je nacistička Nemačka otvorila u okupiranoj Poljskoj, saopštio je Institut nacionalnog sećanja (IPN).

Do sada je sakupljeno oko 25.000 imena, prenosi AFP.

Poljski institut je naveo da je lista pripadnika S S odreda, koji su bili u Aušvicu, bazirana na podacima iz arhiva Poljske, Nemačke, Austrije, SAD i drugih zemalja,

Na listi, na kojoj je radio istoričar Aleksander Lasik, nalazi se više od 8.500 podataka, prenela je agencija AP.

Među njima su datum i mesto rođenja, nacionalnost, vojna služba i partijska pripadnost, a pojedine podatke prati i fotografija.

Predsednik IPN-a Jaroslav Šarek rekao je novinarima u Krakovu da je cilj ovog projekta delom i da se smanji upotreba pogrešne fraze u stranim medijima „poljski logori smrti“, pri čemu se misli na objekte koje je izgradila i kojima je upravljala nacistička Nemačka u okupiranoj Poljskoj.

„Nova baza podataka, dostupna na pet jezika, predstavlja sredstvo borbe protiv laži“, zaključio je Šarek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.