U trendu

Poljska obeležila 30 godina od uspeha Solidarnosti

(Daša Pavlović, dopisnica Agencije Beta) Širom Poljske danas je obeležena 30. godišnjica prvih delimično slobodnih izbora, 4. juna 1989. kada su Poljaci glasali za disidente, sindikate Solidarnost i opoziciju za sva mesta u parlamentu koja nisu bila rezervisana za komuniste.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je sunarodnicima s proslave u Gdanjsku da su Poljaci veliki evropski narod, čak i onda kada nemaju sreće s vlašću u svojoj zemlji.

„Želim da zahvalim svima koji su (tada) štrajkovali. Zahvaljujem i onima koji su poslednjih godina, kada je bilo potrebno izlazili na ulice da nastave delo onih koji su se izborili da imamo slobodu i nezavisnost. Svima onima koji se nisu bojali ružnih reči, mržnje u medijima. Zahvaljujući vama Poljska je i dalje najlepše mesto na Zemlji, a Poljaci su veliki, ponosan evropski narod, čak i kada nemamo uvek sreću sa vladom“, kazao je pred hiljadama žitelja Gdanjska na proslavi 30. godišnjice prvih izbora u Poljskoj na kojima nije bila garantovana pobeda vladajućih komunista.

Povodom gradjanskih i protesta opozicije raznim prilikama otkako je na vlast došla u jesen 2015. godine konzervativna evroskeptična stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, demonstracija stotina hiljada Poljaka za nezavisne medije, sudove, protiv seče Bjalovješke prašume, povodom sporova vlade sa Evropskom unijom, Tusk je podsetio da ni maja 1988. godine niko u Poljskoj nije verovao da je na pragu sloboda i pad komunista.

„Ljudi nisu izgubili nadu i veru da njihovi napori i borba imaju smisao. Oni se nisu prepustili jednom bolnom porazu a bilo ih je jedva 300 a vas je ovde, na ovom mestu nekoliko desetina hiljada ljudi. Kakav imate povod da pognete glave? Ne možete da dopustite da vas nadigraju čak i kada je izgubljena prva utakmica“, rekao je Tusk.

Legendarni lider otpora Poljaka komunističkim režimu, radnik u brodogradilištu u Gdanjsku, šef sindikata Solidarnost a zatim prvi nekomunistički predsednik Poljske, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Leh Valensa, kazao je na mitingu u Gdanjsku da je njegove generacija uspela da se izbori za kraj podele na blokove, ali da sledeće pokoljenje čeka veliki zadatak da se izbori za evropsko jedinstvo.

„Prvi zadatk obavili smo perfektno, znači da uklonimo sve prepreke koje su kočile razvoj Gdanjska, Poljske, Evrope i čak i sveta, da odbacimo poratne podele, okončamo podelu na blokove, na sisteme, na granice koje nisu dozvoljavale Poljskoj, Evropi, svetu da se razvijaju“, kazao je Valensa.

Bivši poljski predsednik kazao je da je sada pred Poljacima i Evropljanima druga faza: da predju sa državica, nacionalnih država na veću organizaciju i izgrade pravo duboko evropsko jedinstvo.

„Svaka zemlja ima malo drugačiji put, drugačija rešenja. Ako zaista želimo da stvorimo nešto veće, moramo ovde u Gdanjsku da se zapitamo na kakvim osnovama. Jedni žele da grade samo na slobodama, na slobodnom tržištu, zakonima a drugi kažu, ne. Da to dobro izgradimo moramo da se dogovorimo oko vrednosti i vrednostima da dodamo slobodno tržište i zakon, to je taj novi model“, kazao je Valensa.

U Gdanjsku, kolevci prvih nezavisnih sindikata iza gvozdene zavese, organizovan je u Evropskom centru solidarnosti ciklus debata u okviru dvodnevnog Medjunardonog gradjanskog foruma, a bivši poljski predsednici Leh Valensa, Aleksander Kvašnjevski i Bronjislav Komorovski potpisali su svečano Deklaraciju Slobode i Solidarnosti.

Sadašnji predsednik Andžej Duda, koji kao i vlada premijera Mateuša Moravjeckog odvojeno od opozicije proslavlja 30. godišnjicu izbora koji su skinuli sa vlasti poljske komuniste, i za razliku od svoja tri prethodnika na čelu Poljske nije uzeo učešće u debatama u Gdanjsku, uputio je ipak specijalnu poruku sa apelom na jedinstvo Poljaka.

„Želeo bih da nas ova godišnjica natera da shvatimo da smo svi naslednici tih vrednosti. Danas imamo pune gradjanske i demokratske slobode. Svadjamo se ali to je prirodno medju slobodnim ljudima. Ali istovremeno ne možemo da prelazimo izvesna pravila i granice. Ne smeju da se kidaju one tanane niti koje od nas čine zajednicu. Ako nam zafali solidarnosti, ako nas ništa ne bude spajalo, Poljska će biti slaba a naša sloboda ponovo ugrožena“, poručio je učesnicima Medjunarodnog gradjanskog foruma predsednik Duda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.