U trendu

Poljska: Produženje vanrednog stanja zbog terorizma ?

VARŠAVA – Ministar unutrašnjih poslova Poljske Mariuš Kaminski izjavio je danas da je u telefonima izbeglica koji iz Belorusije ulaze u Poljsku pronađen materijal povezan sa islamskim ekstremizmom, zbog čega je zahtevao da se vanredno stanje u pograničnom pojasu prema Belorusiji produži za još 60 dana.

Poljska, članica Evropske unije, proglasila je početkom septembra vanredno stanje duž granice sa Belorusijom i optužila zvanični Minsk za nekontrolisani porast broja izbeglica koje ilegalno prelaze u Poljsku, prenosi Rojters.

Međutim, poljska vlada našla se na meti oštrih kritika organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog svog odnosa prema izbeglicama i zbog pogibije petorice njih na granici.

„Situacija je veoma napeta i podneću zahtev vladi da se vanredno stanje produži za 60 dana“, izjavio je Kaminski, a poljski zvaničnici su tokom konferencije za novinare prikazali materijal za koji tvrde da su tekstualne poruke i slike povezane sa islamskim ekstremizmom, pronađene na nekim od elektronskih uređaja koje su koristile izbeglice.

Rojters nije mogao da potvrdi istinitost poruka i verodostojnost slika, a jedna poljska opoziciona stranka i grupe za ljudska prava optužile su vladajuću desničarsku nacionalističku stranku Prava i pravde (SPP) da podstiče predrasude prema izbeglicama iz političkih razloga.

Tokom migrantske krize 2015. godine lider SPP je rekao da bi izbeglice sa Bliskog istoka mogle doneti „bolesti i parazite“ u Poljsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.