Poljska računa da će NATO odvratiti Rusiju od agresivnih koraka

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič izjavio je danas u Varšavi da računa na to da će konkretne odluke samita NATO 8. i 9. jula o jačanju istočnog krila Alijanse odvratiti Rusiju od budućih agresivnih koraka, naterati je da vrati Krim, i da će potom biti mogući pragmatični razgovori s Moskvom.

„Sa Rusijom može da se razgovara i potrebno je da se sa njom razgovara, ali sa pozicije donetih odluka. Ne želim da kažem sa pozicija sile, jer nije stvar u tome da se neko zastraši silom. Ali, treba je (Rusiju) odgovoriti od nepromišljenih agresivnih koraka. U Varšavi će NATO doneti ključne odluke za kakve je Rusija sebi godinama uzimala pravo da na njih stavi veto“, kazao je Maćerevič.

Ministar odbrane je ocenio da će samit i jačanje NATO u oblasti prema granicama s Rusijom, doneti stabilizaciju kako istočne, tako i južne Evrope.

„Pre tih odluka NATO nije bilo povoda da razgovaramo. Posle tih odluka možemo da razgovaramo s Rusijom kako da održavamo mir u svetu. Računamo da će to odluke navesti Rusiju da odustane ne samo od agresivnih koraka, već i od teritorija koje je nelegalno otela“, rekao je Maćerevič.

Poljski ministar odbrane upozorio je da poslednja zbivanja u Evropskoj uniji, Bregzit i migracijska kriza pokazuju da NATO garantuje istinsku bezbednost državama i narodima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.