U trendu

Poljska spremna da čuva vazdušni prostor Slovačke

VARŠAVA – Poljska je spremna da čuva vazdušni prostor Slovačke kada njeni avioni MiG-29 budu prizemljeni, saopštili su danas ministri odbrane dve zemljalja članica NATO-a.

„Dobio sam potvrdu da je Poljska spremna da brani vazdušni prostor Slovačke od trenutka kada Slovačka odluči da prizemlji avione Mig-29“, naveo je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim kolegom, prenosi Rojters.

Nad je dodao da takav potez mora biti podržan odgovarajućim zakonskim merama i da Slovačka radi na rešavanju tog pitanja.

Poljska bi mogla da iskoristi svoje iskustvo u kontroli vazdušnog prostora baltičkih država, a ove dužnosti će biti dodeljene dežurnoj grupi koja koristi avione F-16 i obavljaće se sa poljske teritorije, izjavio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Slovačka, koja koristi 12 aviona MiG-29, saopštila je ranije ovog meseca da će razmotriti kupovinu američkih vojnih aviona, koja bi joj omogućila da svoje avione sovjetske proizvodnje isporuči Ukrajini, ali da to neće biti izvodljivo ukoliko joj se ne ponudi alternativni način odbrane vazdušnog prostora, navodi Rojters.

Ministri nisu naveli kada će početi misija Poljske u slovačkom vazdušnom prostoru.

Slovačka očekuje prvu isporuku američkih aviona F-16 2024. godine, a 2018. je pristala da kupi 18 aviona ovog tipa, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar