U trendu

Poljska: Sud odbacio novo brojanje glasova

VARŠAVA – Poljski Vrhovni sud odbacio je danas jedan od šest zahteva za ponovnim glasanjem od strane vladajućih nacionalista posle izbora održanih 13. oktobra u kojima su oni usko izgubili većinu u gornjem domu Senata.

Neuspeh stranke Pravo i pravda u Senatu, koja je dobila manje mesta nego što je očekivano, naneo je „udarac njenoj težnji za jačim mandatom“ koji bi omogućio sprovođenje spornih promena u pravosuđu, medijima i kulturnim institucijama.

Sudije Vrhovnog suda odbacile su zahtev vlade za ponovnim brojem glasova u jednom okrugu, rekavši da je razlika između rezultata kandidata premala, prenosi AP.

Stranka Pravo i pravda je tražila ponovno brojanje, jer je u nekim okruzima gde je izgubila sa malom razlikom, bilo mnogo nevažećih glasačkih listića koji nisu brojani ili su ostavljeni prazni.

„Svrha ulaganja izborne žalbe je ukazivanje na specificna kršenja zakona koja utiču na ishod izbora, a ne preračunavanje glasova zbog male razlike izmedu pojedinih kandidata“, saopšsteno je iz suda.

Opozicione stranke imaju 48 od 100 mesta u gornjem domu, ali imaju većinu zahvaljujući podršci tri nezavisna senatora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.